Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Κιτρίνισμα δοντιών: Οι 6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε




Αν και το φυσικό χρώμα των δοντιών δεν είναι κατάλευκο, καθώς μεγαλώνουμε τα δόντια έχουν την τάση να κιτρινίζουν.


Με την πάροδο των χρόνων φθείρεται η αδαμαντίνη, το σμάλτο των δοντιών, και εισχωρούν στο εσωτερικό τους ουσίες που αλλοιώνουν το χρώμα τους.


Τέτοιες ουσίες περιέχονται σε πολλές τροφές τις οποίες καλό είναι να αποφεύγετε αν θέλετε να περιορίσετε τη ζημιά στα δόντια σας.


Όταν τις καταναλώνετε πάντως, φροντίστε να ξεπλένετε καλά το στόμα σας με νερό, προκειμένου να αποφύγετε τις επιπτώσεις.


Τσάι


Ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για τον οργανισμό, όχι όμως και για τη λευκότητα των δοντιών σας. Το τσάι περιέχει περισσότερες τανίνες και από τον καφέ, προκαλώντας αποχρωματισμό των δοντιών. Αποφύγετε το μαύρο τσάι που περιέχει πολλές χρωστικές ουσίες και προτιμήστε το πράσινο ή το λευκό τσάι.


Σάλτσα σόγιας


Η σκουρόχρωμη σάλτσα σόγιας που χρησιμοποιείται ως dressing σε σαλάτες αλλοιώνει το χρώμα των δοντιών. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν περιέχει σόγια αλλά πρωτεϊνες σόγιας και υδροχλωρικο οξύ, μια χημική ουσία που προκαλεί αποχρωματισμό των δοντιών. Η σάλτσα σόγιας είναι γενικά βλαβερή για την υγεία, καθώς περιέχει πολύ αλάτι. Σύμφωνα με ένα γενικό κανόνα, ό,τι μπορεί να λεκιάσει ένα ρούχο μπορεί να λεκιάσει και τα δόντια σας.



Μπαλσάμικο


Το ξύδι περιέχει χρωστικές ουσίες αλλά και οξέα που είναι επιζήμια για το σμάλτο των δοντιών, καθώς μειώνουν τα επίπεδα του pH στη στοματική κοιλότητα. Αυτό τα καθιστά πιο ευάλωτα στη διάβρωση. Όταν καταναλώνετε όξινες τροφές περιμένετε 30 λεπτά μέχρι να επανέλθει το ph σε φυσιολογικά επίπεδα και κατόπιν βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα.



Κάρυ


Το κάρυ σε σκόνη, αυτό το δημοφιλές μείγμα μπαχαρικών, χρωματίζει στην ίδια απόχρωση τα δόντια όταν καταναλώνεται συστηματικά. Μετά την κατανάλωση κάρυ, βουρτσίστε τα δόντια σας ή ξεπλύνετέ τα με νερό για να ελαχιστοποιήσετε τη διάβρωση και την πιθανότητα δημιουργίας λεκέδων.


Λευκό κρασί


Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που λεκιάζει τα δόντια λόγω του έντονου χρώματός του αλλά και το λευκό! Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με μελέτη, οι τανίνες και τα οξέα που περιέχει το λευκό κρασί «αγριεύουν» την επιφάνεια των δοντιών και κάνουν το σμάλτο πιο απορροφητικό στις χρωστικές.

Φρούτα με έντονο χρώμα


Μούρα, κεράσια, βατόμουρα και άλλα φρούτα με έντονο χρώμα είναι γεμάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, οι χρωστικές που περιέχουν όμως αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιών και οδηγούν σταδιακά σε κιτρίνισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν την ιδιότητα να κολλούν στην επιφάνεια των δοντιών ανεξάρτητα από το αν καταναλώνονται ολόκληρα ή σε χυμούς. Μετά την κατανάλωσή τους πίνετε νερό ή γάλα ή φάτε μια μερίδα γαλακτοκομικών που έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώσουν τα οξέα.


onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου