Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

"H Eλλάδα γίνεται χώρα-ζόμπι και υπάρχει μόνο για να πληρώνει τα χρέη της"





Μετάφραση στα ελληνικά από τον Ανδρέα Μουντζουρούλια, του άρθρου του Oscar Williams-Grut στο http://www.businessinsider.com/greece-spents-7-billion-emergency-funding-on-ecb-and-imf-debts-2015-7
Η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα έλαβε μια έκτακτη χρηματοδότηση αξίας €7.16 δις από την Ευρώπη (£4.9 δισ. σε αγγλικές λίρες, $7.7 δισ. σε δολάρια) αφού πρώτα συμφώνησε σε σκληρά μέτρα λιτότητας και σε ένα σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.


Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις του Eurogroup, απλά για να κρατήσει τα φώτα (σ.σ. στη χώρα) αναμμένα.

Αλλά αυτές οι μαζικές παραχωρήσεις φαίνονται μάταιες, μόλις λίγες ημέρες αργότερα και απλά υπογραμμίζουν πόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Ελλάδα την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) υποτίθεται πως θα κρατούσε τη χώρα μέχρι τέλος του μήνα, αλλά τα χρήματα ξοδεύτηκαν μέσα σε μια εβδομάδα.

To Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποπληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας συνολικού ύψους €6.25 δισ.(£4.35 δισ., $6.7 δισ.)

H EKT θα μπεί σε διαδικασία πληρωμής 3,5 δις ευρώ την Δευτέρα, ενώ η Ελλάδα καθυστερεί την δόση των 1,6δις ευρώ του ΔΝΤ. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί στην ΕΚΤ είναι 4,2 δις ευρώ και 2,05 δις ευρώ για το ΔΝΤ.

Κάπως έτσι από τα €7.16 δισ. που είχε λάβει η Ελλάδα, ξεμένει με μόνο €910 εκατομμύρια.

Αυτό είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που αποδεικνύει γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μαζική αναδιάρθρωση του χρέους της. Η χώρα είναι ουσιαστικά ένα οικονομικό ζόμπι που υπάρχει αποκλειστικά για την αποπληρωμή των χρεών της.

Η οικονομία της νεκρώνει και κάθε χρηματοδότηση που έρχεται επιστρέφει κατ’ ευθείαν πάλι έξω. (Οι New York Times και το Bloomberg έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο «ζόμπι» πρόσφατα όταν αναφέρθηκαν στην οικονομία της Ελλάδας.)

Οι πιστωτές της Ελλάδας αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Το ΔΝΤ ισχυρίζεται οτι το χρέος είναι μη «βιώσιμο» και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει το ευρώ ίσως προσωρινά.

ithesis.gr


Το διαβάσαμε από το: "H Eλλάδα γίνεται χώρα-ζόμπι και υπάρχει μόνο για να πληρώνει τα χρέη της" http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/07/h-e_25.html#ixzz3gvfNfJNY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου